Berkel en Rodenrijs – Op de Dag van de Ondernemer – vrijdag 16 november – werden de leden van Ondernemend Lansingerland door de gemeente uitgenodigd voor een bedrijfsbezoek bij het Berkelse bedrijf VSVK van Sander van Schie en Peter van Kester.

Aangesloten waren enkele bekende gezichten van de VVD, waaronder Provinciaal Statenlid Laurine Bonnewits en Tweede Kamerlid Martin Wörsdörfer. Op het programma stonden onder andere een discussie over regeldruk, de dynamiek politiek-bedrijfsleven en de samenwerking klein-midden-groot bedrijf.

Infra Techniek

VSVK is een onderneming die zowel mensen als materieel levert om infra mogelijk te maken. Grote bedrijven die werken aan de weg weten VSVK te vinden als de infratechniek er aan te pas moet komen. Er werken momenteel 120 mensen in het bedrijf waarvan 45 in vaste dienst. “We werken ook met ZZP’ers en zijn daarnaast constant op zoek naar goed personeel. We groeien momenteel 20% per jaar en hebben onlangs Eijgenraam Hoogwerkers overgenomen. Dat bedrijf was goed te integreren binnen ons bedrijf,” vertelt Peter van Kester zijn gasten. Een kijkje in de loods laat later op de middag zien dat er wordt gewerkt met 85 hoogwerkers en 80 stuks rollend materieel. “Als wij ’s nachts op pad gaan om bijvoorbeeld ergens in het land een stuk van een snelweg af te zetten om daar te gaan werken is het een schitterend gezicht die stoet aan materieel weg te zien rijden.”

Discussie

Na de introductie van het bedrijf ontstond een levendige discussie. ‘De politiek moet gevoed worden om iets te bereiken’ leek een logische opmerking, maar daar werden meteen vanuit de zaal toch wat kanttekeningen over gemaakt. “Als ik een vraag heb aan de gemeente moet ik eerst een formulier invullen, soms zelf een fiks bedrag betalen om na enkele weken te horen te krijgen dat de provincie dat vast niet goed gaat vinden! Het vreemde daarbij is tevens dat als je met verschillende gemeenten te maken hebt je ook verschillende antwoorden krijgt; en bij de een hoor je het spontaan en bij de ander moet je dokken.” Martin Wörsdörfer reageerde daarop met: “De overheid heeft de plicht zo min mogelijk in de weg te zitten voor de ondernemer. In ons land valt 80% van de ondernemers in de MKB groep. Momenteel zijn we bezig met het maken van een toets, maar ik vind dat we eerst in gesprek moeten met de MKB’ers om samen te bekijken wat uitvoerbaar is. Het MKB heeft veel te maken met de lokale overheid, dus we moeten er van tevoren goed over nadenken of hetgeen je instelt haalbaar en werkbaar is. Dus ik vraag alle MKB’ers met klem: gaat het niet goed, bel! Niemand, dus ook de gemeente niet, mag zich verschuilen achter de politiek (de provincie). Ambtenaren moeten goede diensten verlenen en meedenken met de aanvrager. We zien dat dit per gemeente flink kan schelen. Als je bij de gemeente niet verder komt als ondernemer, bel dan iemand in de fractie of een bekende in de politiek en zet die er achter.” Ook het aanbestedingsbeleid kwam aan de orde. Wörsdörfer was daar duidelijk in. “De gemeenteraad kan zorgen dat de opdrachten kleiner kunnen worden gemaakt en je zo dus onder de Europese aanbesteding uitkomt en er ook lokaal aanbesteed kan worden. De aanbesteding moet zo zijn ingericht dat het iets duurder kan worden, maar dat het vaak op de langere termijn voordeliger is! Daarnaast moet ook de inkooporganisatie binnen de gemeente de ruimte krijgen. Daarmee geef je de lokale ondernemer eveneens meer kansen. De inkopers moeten de lokale ondernemers en hun expertise kennen. De onderhandse grens is net verlaagd en er is genoeg ruimte voor de gemeente om opdrachten te kunnen splitsen.”

Na een rondleiding door het hele bedrijf bleek er na afloop nog genoeg stof tot praten over hetgeen die middag op tafel kwam. Wethouder Kathy Arends maakte ook deze middag kennis met de Lansingerlandse ondernemers en met enkele ‘struikelblokken’. “Binnen de gemeente moeten we zaken zo snel als kan kunnen afhandelen. Het vergunningenproces is inmiddels vereenvoudigd (verkort) en zaken moeten we bespreekbaar maken”, aldus de wethouder. Voor men afscheid van elkaar nam overhandigde voorzitter Jan Houweling (Ondernemend Lansingerland) het speerpunten-boekje aan de bezoekers uit de politiek.

Bron: http://www.herautonline.nl/?p=74039