Geslaagde derde Meet & Greet Energie en Innovatie

De glastuinbouw kan de energietransitie versnellen. Voorwaarde is dat ondernemers en overheden samenwerken, elk vanuit een eigen rol. Zo kan de overheid de ontwikkelingen versnellen door ondernemers en initiatieven te ondersteunen, onder meer op het gebied van vergunningen en het faciliteren van een open infrastructuur.   Dat was de belangrijkste boodschap van de Meet & Greet Energie en Innovatie van  Greenport West-Holland en de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Een geslaagde bijeenkomst  met meer dan 125 bezoekers. In deze mail blikken we kort terug op de Meet & Greet Energie en Innovatie.

Klik hier voor het verslag van de bijeenkomst

Klik hier om de foto’s te bekijken

Klik hier om de presentatie van de bijeenkomst te bekijken

“Wij leven van het dorp dus het dorp leeft van ons”

Frank van der Meer van Meerbouw Pijnacker, het lokale aannemersbedrijf dat hij samen met zijn vader Rinus leidt, wil graag benadrukken dat hij oog heeft voor de omgeving waarin hun bouwbedrijf zo heeft kunnen groeien: “dat vertaalt zich inderdaad in steun die we leveren aan bijvoorbeeld de wielerrondes, voetbalclubs die we sponsoren, de plankjes die we jaarlijks geven aan Jeugdland, maar ook de pooltafel en de tafeltennistafel die we samen met de negen bedrijven die gewerkt hebben aan het opknappen van het Hofland hebben gegeven aan de bewoners.”

Meerbouw Pijnacker heeft het voormalige bejaardenhuis in opdracht van de gemeente Pijnacker-Nootdorp mede helpen verbouwen zodat de nieuwe bewoners, een mix van lokale jongeren en statushouders hier voor een periode van tien jaar gehuisvest kunnen worden. Ze hebben de brandveiligheid en houtrot aangepakt, de door NIVO aangeboden grote keuken in de gemeenschappelijke ruimte en de kleine keukentjes in de appartementen geplaatst.

Dat is de werkwijze van Meerbouw Pijnacker ten voeten uit. Betrokken daar waar het gaat om lokale initiatieven, en samenwerkend met andere bedrijven uit Pijnacker-Nootdorp. ” Met vaste partners zoals Velux Elektrotechniek, Verbakel Gasservice, Toussaint Kleurmakers en Blijleven werken we aan de meest uiteenlopende projecten in onze regio. Er is genoeg werk voor ons allemaal, gezonde concurrentie houdt je scherp en je weet wat je aan elkaar hebt. Het gaat prima zo. We zijn nu met  ca. 13 timmermannen en de beslissingen neem ik nog steeds samen met mijn vader. Hij begeleidt wat meer de jongens op de projecten en ik stort me de grote projecten en de commerciële achtergrond. We hebben net een schitterend mooi huis in Delft opgeleverd en op facebook staat een leuk filmpje van een huis wat we helemaal verbouwd hebben. Het gaat prima zo, we leveren goed en mooi werk, kijk maar naar de foto die Cok van den Berg heeft gemaakt’. Ook werken bij dit bedrijf, zie de vacatures op www.meerbouw.nl voor Werkvoorbereider/Calculator en zelfstandige timmerman.

Meerbouw Pijnacker Heulweg 12 2641 KR Pijnacker 015 – 369 40 40 info@meerbouw.nl www.meerbouw.nl

Wat is de Lansingerlandse Uitdaging? De Lansingerlandse Uitdaging zorgt voor een samenwerking tussen maatschappelijke organisaties en het lokale bedrijfsleven. De Lansingerlandse Uitdaging bemiddelt in vraag en aanbod van Materialen (meubels, spullen), Menskracht (kennis, extra handen, creativiteit) en Middelen. Het is een bedrijvennetwerk dat dóet. De Lansingerlandse Uitdaging stimuleert bedrijven binnen de gemeente om maatschappelijk betrokken ondernemerschap te laten zien in concrete acties en daarmee de leefbaarheid in de lokale samenleving te ondersteunen.

Wat kan een bedrijf doen Van betekenis zijn als bedrijf: doen, daar gaat het om! U bent maatschappelijk betrokken, maar weet niet precies hoe u er vorm aan geeft. U wilt graag iets doen voor de gemeenschap waarbinnen u onderneemt. Maar hoe? De Lansingerlandse Uitdaging kan zichtbaar maken wat u doet binnen het maatschappelijk veld. Dus registreer deel en werk samen met ons. De Lansingerlandse Uitdaging is de leukste weg naar écht van betekenis zijn en naar samen dóen. Want daar draait het om: samen de uitdaging aangaan. Voor bedrijven met lef dus.

Een netwerk dat doet en groeit Zoals vraag en aanbod bij de Lansingerlandse Uitdaging in twee richtingen werken, geldt dat ook voor de winst die we samen realiseren. Winst voor het maatschappelijke doel, daar is het natuurlijk om te doen. Maar als bedrijf en ondernemer krijg je ook terug wat je geeft.

Met de Lansingerlandse Uitdaging is je netwerk groter dan je dacht, en het blijft continu groeien. Elke vraag spreekt een nieuw netwerk aan. Zo maak je steeds kennis met nieuwe bedrijven. Heel uiteenlopend, maar allen met dezelfde drive: van betekenis zijn voor de gemeenschap en voor elkaar. Je maakt werk van betrokkenheid. Met andere ondernemers, maar ook met je medewerkers en collega’s. Je versterkt de lokale maatschappij, maar ook je imago. En je legt verbindingen, met een nieuw netwerk en met je directe omgeving. Dat is andere winst. Winst voor elkaar.

Enkele voorbeelden van projecten: Vraag: Bezoekers informatiepunt Groenzoom door de Gemeente Lansingerland

Aanbod: Atelier de Hichte

Match: mogelijkheid voor spreekuur elke woensdagmiddag van 13.00 – 15.00 uur

Vraag: archiefkasten en bureaus door Stichting Pand 58

Aanbod: Rabobank Zuid-Holland Midden

Match: de archiefkasten en bureaus zijn geleverd.

Vraag: netwerkcontact door Coöperatie Nieuw Lansinger Stroom

Aanbod: Kapitaal Op Maat B.V.

Match: kennis en kunde

Wil jij je aansluiten bij een fris, professioneel netwerk van vrijwilligers? Om Lansingerland mooier te maken? Waarin ‘jonge honden’ en ‘oude rotten’ prachtige Matches tussen vraag en aanbod maken? Onze Uitdaging bemiddelt in menskracht, materiaal en middelen tussen bedrijven en maatschappelijke organisaties in Lansingerland. Wij hebben nog behoefte aan nieuwe mensen!

Wie doen er al mee?

De Heraut, Reclamebureau Lansingerland, Hinloopen Klene Belastingen en Administratie, Immobilia, Rabobank, InnerVida, Edvertised Media, Marta van Sitteren Training en Coaching, Maksimovic HR & Mediation, Stichting Speelotheek de Speelhut, Eva Communicatie, Coöperatie Nieuw Lansinger Stroom, Kapitaal Op Maat B.V., deSapmachine / D66, Laurens Huize St. Petrus,Schuldhulpmaatje, Ondernemend Lansingerland, Experience Express, Muziekvereniging Crescendo, Gemeente Lansingerland, Boerderij Het Lansingerland, Bibliotheek Oostland, SOB Oostland Gemeente Lansingerland, Vrijwilligers Informatiepunt (VIP) & Laurens, Rabobank Zuid-Holland Midden, Stichting Pand 58, Van Der Helm Bedrijven, 3BWonen, Atelier de Hichte, Historische Vereniging Berkel en Rodenrijs, Café Werk & Zo, RTV Lansingerland, Melanchthon Bergschenhoek, Humanitas, Jong Perspectief, Huurdersvereniging Lansingerland, Van der Tol, DoorDeWijks, Kerngroep, Welzijn Lansingerland, Voedselbank uitdeelpunt Lansingerland, Stichting Pameyer, Scouting Cranenborghgroep, Stichting Jeugd & Jongerenwerk, Scouting “De Argonauten”, Euplokamos, Technasium Melanchthon Bergschenhoek, Lansingerland Samen Duurzaam, Zwerfvuil Lansingerland, Ambassadeursgroep Realistisch Duurzaam, Dementieketen Lansingerland, Home Instead Thuisservice, De Ronde Tafel 136, SecretariA, Oostland Partners Notarissen, Melanchthon Berkroden.

Leer deze gedreven ‘jonge honden’ en ‘oude rotten’ in Lansingerland kennen en doe ook mee!

Daarnaast heeft ons Bestuur extra ondersteuning nodig en is de functie van Secretaris beschikbaar. Als Secretaris ben je onderdeel van het bestuur. Het bestuur is verantwoordelijk voor het realiseren van de doelstelling en missie, het vinden en behouden van de Founders, het bijeenbrengen van de Adviesgroep en het aansturen van de Manager.

In 2016 hebben wij 69 matches gerealiseerd. Wij hebben als doel om het komende half jaar 75 matches in beeld te brengen. Tevens organiseren wij een Beursvloer op donderdag 9 november 2017. Save the date!

Doen dus! Wordt Founder of vriend, neem deel aan de Matchgroep als netwerker of doener, laat ons weten wat je te bieden hebt! Kijk op: http://lansingerlandseuitdaging.nl/over-de-uitdaging/wie-zijn-wij/word-founder/ Interesse? Kijk op www.lansingerlandseuitdaging.nl. Onderdeel van de Nederlandse Uitdaging gesteund door het Oranjefonds. Marija Maksimovic is Manager van De Lansingerlandse Uitdaging bereikbaar via e-mail: info@lansingerlandseuitdaging.nl of mobiel: 06 – 41 50 45 98.

Inspirerende MKB avond met John de Wolf en Jeroen Smits in Muller en Co

Berkel en Rodenrijs – Op dinsdagavond 18 april waren we te gast bij de Happen en Stappen avond in Muller & Co. Op deze avond – georganiseerd door Reneé Turion van Turion Events in samenwerking met MKB Oostland – spraken John de Wolf en Jeroen Smits onder een diner ongeveer tachtig Oostlandse ondernemers toe.

Peter Tetteroo

Initiatiefnemer Jan van der Meide van MKB Oostland verwelkomde de gasten bij de ingang en na een half uurtje kennismaken gingen de ondernemers in groepen van vier aan tafel voor het voorgerecht. Tijdens deze eerste ‘hap’ liep Jeroen Smits al moppentappend door de zaal en stelde enkele aanwezigen vragen over hun ondernemerschap. Zo vroeg hij aan een vrouwelijke ondernemer: “Wat kost u per uur?” Tja, met moppen is het zo: je houdt ervan of niet. Tussen het voor- en hoofdgerecht gebruikte men de ruimte om te netwerken en vervolgens namen de genodigden in een andere samenstelling plaats voor het hoofdgerecht. Changez!

Het hoofdgerecht

Een luid applaus stak op bij het betreden van het podium door John de Wolf. Van enkele dames vernamen wij dat zij speciaal voor deze ‘ruwe bolster, blanke pit’ naar deze avond waren gekomen. De Wolf vertelde over de zaken waar hij mee bezig is. Voor de gemeenten Maassluis, Vlaardingen en Schiedam is hij een stuwende kracht bij ‘Stroomopwaarts.’ John de Wolf: “Ik train en coach werkzoekenden om weer helemaal fit te worden voor werk. Ik ga met ze sporten en geef ze mentale ondersteuning. Vervolgens probeer ik voor een aantal deelnemers een kans bij werkgevers te krijgen.” De Wolf liet een voorbeeld zien van een jonge man die zichzelf bij elkaar raapte, er vol voor ging en nu zo’n proefplaatsing als chauffeur bij een bedrijf heeft. Daarnaast werkt De Wolf voor het ministerie aan een een landelijk project – 50PLUS – waarmee hij bedrijven aanzet om ouderen in dienst te nemen. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid liet zich laten overtuigen van het nut van dit ‘ambassadeur ouderenwerkeloosheid’ en omarmde het idee. John de Wolf: “Toen ik gevraagd werd of ik ambassadeur 50 plus wilde worden, dacht ik eerst dat het een grap van Bananasplit was. Ik doe het alweer een tijdje en de bedoeling is om vooroordelen weg te nemen als te oud, te traag, ongemotiveerd, te duur, vaak ziek.”

Nagerecht

Na de ondernemersvragen aan John de Wolf volgde vanzelfsprekend enkele vragen over zijn voetbalcarrière, met als hamvraag: ‘Wordt Feyenoord kampioen?’ “Dat kan nu toch niet meer misgaan?”, hield hij nog een kleine slag om de arm. Daarna ging ‘Wolfman’ op de foto met enkele fans en vertrok. Tijdens het nagerecht nog een laatste ronde netwerken, die zicht- en hoorbaar goed benut werd. Kaartjes werden uitgewisseld, werkafspraken gemaakt, kansen gezien en in de week gezet. Al met al een bijzonder geslaagde avond waarmee het MKB Oostland, Turion Events en de ondernemers zich positief op de kaart zette.

WOZ en OZB…..een specialisme!

Ik ben Eric Flaton en zit sinds 1998 “in het vastgoed”. Van 1998 t/m 2003 was ik WOZ taxateur bij de gemeenten Den Haag en Delft. Sinds 2003 ben ik trotse eigenaar en makelaar-taxateur bij Flaton makelaars en taxateurs. Vanaf 2008 zijn wij gevestigd op De Boezem in Pijnacker.

Wij zijn woningmakelaar EN bedrijfsmakelaar. Dit zijn twee aparte vakgebieden binnen de makelaardij. Op beide gebieden beschikken wij over een ruime ervaring en alle noodzakelijke certificeringen. Met elk pand bent u bij ons dus aan het juiste adres voor verkoop, aankoop, verhuur, aanhuur, taxaties en vastgoedadvies.

Zoals vermeld liggen mijn vastgoedroots bij de gemeente en in het bijzonder bij de wet WOZ. Wet WOZ betekent “wet Waardering Onroerende Zaken”. Wij zijn daarom bij uitstek uw specialist op dit gebied. De WOZ-waarde vormt de basis voor elke OZB (Onroerende Zaak Belasting) aanslag. Maar ook steeds meer andere belastingen worden gekoppeld aan de WOZ-waarde. Daarom is het van groot belang deze waarde deskundig te laten beoordelen. Indien  nodig kunnen wij u ook vakkundig helpen met een eventueel bezwaar. In veel gevallen kost u dit niets.

René Lamens nodigt u uit

René Lamens van Cas Lamens automobielbedrijf heeft iets te vieren en dat doet hij graag samen met u! Zijn nieuwe showroom is namelijk klaar. Op 23 februari 2017 bent u vanaf 18:00uur van harte welkom op de Rodenrijseweg 53 in Berkel en Rodenrijs. U krijgt deze avond ook nog eens een primeur: een sneak preview van de nieuwe Nissan Micra die officieel pas eind maart geïntroduceerd wordt. Wilt u graag aanwezig zijn op deze avond? Meld u dan uiterlijk 20 februari aan via: rene@lamens.nl

Horecaondernemer Robèr Willemsen boegbeeld van Koninklijke Horeca Nederland

Dagelijks actief als horecaondernemer en sinds kort tevens opererend als landelijke voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland: Robèr Willemsen. De man die in zijn studietijd als bijverdienste kennis maakte met horeca en er vervolgens in doorgroeide. Inmiddels eigenaar van zowel Melief Blender in Rotterdam als Muller & Co inn Berkel centrum en continu opzoek naar nieuwe mogelijkheden.

In Rotterdam kennen ze hem als de man die Dok 99 voor Lkommerrijk op de kaart zette en vervolgens bij Heineken aan de slag ging als vertegenwoordiger. “Dat was in 2000. Ik had het prima naar mijn zin en schopte het tot regiodirecteur Zuid-Holland; een leuke baan waarbij ik ook de andere kant van de horeca leerde kennen.” Toch zei Robèr in 2011 zijn baan op. Hij wilde gaan ondernemen.

Melief Bender overnemen leek een soort jongensdroom; de kroeg waar ik mijn eerste biertje dronk. Ik werd eigenaar; een riskante stap, maar ik koos bewust voor het ondernemerschap. Na eerst drie jaar de Rotterdamse horeca vertegenwoordigd te hebben werd mij gevraagd om deze taak landelijk te gaan vervullen. Het kost tijd, maar je leert er ook veel van. De lokale belangen worden steeds groter en daarom heb ik mede de opdracht opgepakt.

De horeca moet stoppen met achteruit kijken, maar er moet ook een duidelijk en eensluidend beleid komen. Een gelijke aanpak overal. Een gelijk speelveld creëren wat betreft het rookverbod en de alcoholleeftijd van 16 naar 18 jaar. Maar daarbij is het dan ook meteen van belang dat we af moeten van het goed vinden van zuip- en kasfeesten.

Bron: Heraut, week 48.

Ondernemer Patrick de Beer van Beercoo vertelt

Patrick vertelt: “Toen ik nog op school zat, was ik in Bleiswijk al druk aan het klussen om wat centen te verdienen. In die tijd was ik veel aan het werk bij een boerderij waar van alles moest gebeuren. Daar noemden ze me al Beercoo. Ik weet nog dat ik daar eens beton gestort heb, om een grote brievenbus vast te zetten. In dat beton heb ik toen al de letters Beercoo getekend.”

Niet alleen in financiële zin was de onderneming Beercoo een investering. Begin jaren negentig werkte Patrick ook op zaterdag en zondag door. Dag en nacht. “Beercoo was mijn kindje, dus stapte ik om 3.00 uur mijn bed uit om naar Combilo te gaan. Hierdoor heb ik veel van mijn kinderen gemist. Dat is toch wel de schaduwkant van mijn eigen bedrijf geweest.” In die drukke jaren heeft Patrick (maar) één keer gedacht: Nu kap ik ermee. Patrick daarover: “Ik was weer om 3.00 of 4.00 uur aan het werk gegaan. En een klant begon te zeuren over een trapleuning, dat werd me haast teveel.”Waar doe ik het voor? Dacht ik toen.

Er is de afgelopen jaren veel gebeurd. Patrick vertelt hierover het volgende: “De afgelopen pak ‘m beet 10 jaar is er veel veranderd op het vlak van automatisering en het inrichten van processen. Ook zijn er verschillende bedrijfsovernames geweest. Maar de belangrijkste ‘verandering’ is eigenlijk ons logo geweest, de Beercoo-smiley. Dit is echt ons DNA geworden. Ik vind het gewoon erg belangrijk dat mensen het naar hun zin hebben bij Beercoo. Wie goed doet, goed ontmoet. Mensen die het naar hun zin hebben, stralen dat uit. Ook bij onze klanten. Dat is ook wat het moet zijn. Beercoo moet een leuk bedrijf zijn voor medewerkers en natuurlijk ook voor onze klanten. Dat zijn nog steeds onze boterhammen. Gelukkig vinden de meeste klanten ons ook een leuk bedrijf. Ik hoor van collega’s regelmatig verhalen van klanten die dat naar hen bevestigen. Dat geeft me dan een trots gevoel. Van die loodgieter uit Bleiswijk naar een onderneming met 500 collega’s.”

Bron: Beerco; http://www.beercoo.nl/blog/30-jaar-schoonmaakbedrijf-beercoo/

Het Oostland geeft licht

Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland, samen het Oostland, is een gebied met zo’n 120.000 inwoners. Ondanks de bouwdrift van beide gemeenten, is het agrarisch- en tuinbouwdeel nog behoorlijk aanwezig. Samen met het Westland staat het Oostland aan de top van de glastuinbouw. Niet alleen nationaal, maar over de hele wereld. En dat is te zien wanneer je ’s avonds over het Oostland heen vliegt.

Bron: Telstar Online

Oostland! Bedoel je soms de Achterhoek?

Regelmatig bereikt mij de vraag: wat is nu het Oostland en waar komt die naam vandaan? De naam is nu redelijk bekend bij het bedrijfsleven in onze regio maar niet elke inwoner weet nog waar we het over hebben. (Bedoel je soms de achterhoek??)

Begin 2000 werd steeds meer duidelijk dat internationaal het Westland een begrip was geworden als het ging om de glastuinbouw. De gemeenten Pijnacker, Berkel, Bleiswijk en Bergschenhoek werden niet herkend, terwijl de productie en afhandeling zich kon meten met het Westland en de oppervlakte zelfs groter was. Na de herindeling in 2004 van de gemeenten Naaldwijk, ’s Gravenzande, Honselersdijk, Monster, etc. tot de Gemeente Westland ontstond er een regio welke zich nog krachtiger en sterker profileerde in de nationale en internationale economische markten dan voorheen.

Ondernemers in onze gemeenten: Pijnacker, Nootdorp en de 3B gemeenten raakten achterop als het ging om landelijke beslissingen en keuzes welke van en in het belang waren in hun sector. Niet alleen glastuinbouw , maar ook andere sectoren zagen de kracht welke één gemeente Westland nu uitstraalde. Zowel bestuurlijk, als economisch. Het samengaan van de 3B gemeenten tot Lansingerland en Pijnacker met Nootdorp ging niet ver genoeg en sinds die tijd (2004) zetten ondernemersverenigingen met toen als voorman Kees van der Helm van VNO-NCW zich in onze regio in voor één gemeente Oostland.

Het samengaan van de beide gemeenten met het zelfde DNA, oorsprong en die met elkaar vergroeid zijn, zou dit zowel bestuurlijk als economisch veel voordelen opleveren. Na de introductie van de naam rond 2004 zijn er al meerdere samenwerkingen ontstaan en wordt gewerkt aan een duidelijke herkenbare positie als regio in de nationale en internationale markt. Wat de ondernemers betreft worden we zo snel mogelijk bestuurlijk één gemeente. Ondernemers in de glastuinbouwsector profileren zich al samen als Green Port Westland/Oostland. Bij de burger leeft vaak de emotie en het onbekende. Spreken we een Westlander, dan woont hij nog steeds in bijvoorbeeld Naaldwijk, maar is blij met de vooruitgang wat de Gemeente Westland hem heeft gebracht. Wij hopen dat deze gedachte in het Oostland snel zal volgen.

Door: Jan van der Meide

Rinske Kreefft van restaurant Ilundi

Rinske had al drie jaar een droom: van start te gaan met horeca in Berkel Centrum en dan het liefst met een Indisch tintje eraan. Samen met echtgenoot Raymond en vriendin Anja van Mastrigt, evenals Rinske graag present in de keuken om alle recepten die ze onder ogen krijgen uit te proberen, werd die droom werkelijkheid.

Zelf wonend in Berkel en Rodenrijs kwamen ze regelmatig in Berkel Centrum dat ook zij steeds bruisender vonden worden. “We kennen veel ondernemers in het centrum en met elkaar waren we het er over eens dat er meer horeca zou kunnen komen. Na een bezoekje aan de makelaar om eens te informeren waar mogelijkheden zouden kunnen zijn hoorden we van de nieuwbouw op de plek van de oude smederij en toen waren we meteen enthousiast. Klik hier om meer te lezen over Rinske haar verhaal.